29. august 2009

Ukritiske modebloggere?

Tjek dette link - Bare rolig: Bloggere er ligeså ukritiske som journalister.

Søren Storm Hansen synes at "jeg" er ukritisk. Jeg synes ikke at min blog skal være et forum for kritik af dårlige kollektioner, tøj og generel dårligdom i modeverdenen. Jeg er ikke journalist eller generel kritiker. Jeg er meget kritisk overfor tilbud og events og det burde alle modebloggere være. Men jeg vil ikke være vagthund. Hvis noget ikke fungerer, så er det sjældent at jeg giver det plads på bloggen - Som jeg skrev til Søren: I'm a (fashion)lover, not a fighter.

Hvad synes I læsere? Skal modebloggere være mere kritiske? Vil du gerne læse om hvad jeg ikke kan lide? Fortæl, måske kan vi alle blive klogere :)

31 kommentarer:

Lise sagde ...

Som min mor altid siger: Har du ikke noget pænt at sige så hold din mund ;) Jeg synes det er fint at bloggere ikke fortæller hvad man ikke kan lide. De fleste blogs omhandler vel hvad der inspirerer?

Anonym sagde ...

Modebloggere bliver ALDRIG journalister, og skal ikke tages alvorligt på den front. Blogging er en hobby der frem for alt skal være hyggelig. Det er en fritidsbeskæftigelse og IKKE et arbejde.

Vil man læse kritiske artikler er det ikke meget sværere end at gå ned i kiosken, og købe dagens avis.

Tellah sagde ...

Fordelen ved en blog er jo selvfølgelig at man kan lufte alle sine subjektive tanker. Det betyder jo så også, at folk så skal være klar over at der altså ikke er objektive sandhedskriterier i det man skriver! Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg synes at man godt kan udtrykke kritik i sine indlæg, bare man gør det klart at det står for egen regning! Hvis ikke vi forholder os bare en anelse selvkritisk, selvironisk og distancerende til eks. det forhold at vi ofte meget tit vil have det samme eller at vores aktuelle største problem er at vi skal vælge mellem to par sko, så synes jeg omvendt også at det bliver for fladt og lemming-agtigt. Samtidigt ved jeg godt, at folk ikke gider læse brok og kritik på en blog - det har man aviserne til - men hvis folk eks. synes, at jeg kritiserer for meget, så undlader man vel bare at læse min blog, så enkelt er det vel.

Anonym sagde ...

Jeg synes godt ind imellem jeg kunne mangle nogle beskrivelser af hvad i bloggere synes er 100% no go.. ALtså mode tendeser som I har svært ved at se jer selv følge:)

Anonym sagde ...

Det er da helt op til en selv hvordan man vælger ar fremlægge sine tanker. Jeg kan personligt godt blive lidt træt af at læse blogs der kritiserer alt og alle, man har sgu sådan en ubehagelig smag i munden når man er færdig, og der er jo ikke fordi du skamroser i stedet for. For mig er det en fornøjelse at læse din blog, da den tillader mig at skabe min egen holdning om de ting jeg ser.

Emilie sagde ...

Jeg synes der er stor forskel på hvordan man kritiserer. Du kan disse og "skælde ud", som jeg ikke altid bryder mig om at læse, og du kan være mere "det er ikke lige mig"-ish, som måske er en mere behagelig måde at stille tingene op på. Så jeg synes egentlig heller ikke der er noget i vejen for at kritisere ting man ikke bryder sig om, det er bare et spørgsmål om hvordan man gør det :)

Anonym sagde ...

Jeg har aldrig brudt mig om din blog, og tjekkede egentlig bare ind af kedsomhed. Så så jeg dette indlæg og følte trang til at kommentere. Det er ikke så meget på kritikkens front jeg synes din blog mangler - det er mere på det personlinge. Ikke at jeg forlanger du skal skrive om din kæreste og privatliv og alt muligt. Det er bare det der personlige touch jeg synes der mangler på indlæggene. Ærlighed, ville jeg nok sige, men det er jo slet ikke at du ikke er ærlig. Det virker bare som om du ikke fortæller alt? Desuden handler din blog om tilbud og "JUHU 70%", hvilket er stik i mod mit billede af mode og tøj. Jeg undgår ofte tilbudsøer og andet junk - eftersom der i langt de fleste tilfælde er en alvorlig grund til nedsætningen. Grimt tøj eller latterlige størrelser. For mig handler det mere om at bruge penge (lige meget om det så er 200 eller 2000) på noget man virkelig kan bruge, synes er fedt og som er KVALITET.

anyways. måske skulle du bare ignorere denne her kommentar, eftersom jeg ikke ønsker du skal ændre din blog. Jeg ønsker ikke at læse din blog, og du ønsker mig ikke som læser, går jeg ud fra.

Susie og Tom sagde ...

Om en modeblogger skal være kritisk eller ej, må være helt op til personens samvittighed. Vi bloggere må, efter min mening, aldrig glemme, at en masser piger følger vores blogge, fordi de har tillid til at vi kun anbefaler noget, vi 100% selv kan lide eller kan stå indefor.
De bloggere der får stor succes, har kun succes fordi en masse læsere følger dem. De kan med andre ord takke deres læsere for, at de får de gode tilbud og invitationer som de gør. Vælger man at takke dem, ved ukritisk at formidle kollektioner, fordi man tilfældigvis er inviteret ind i et showroom, burde man da for søren skamme sig.
Jeg ved ikke om du formidler ukritisk, så længe har jeg ikke fulgt din blog, men du burde, lige som alle os andre, være bevidst om hvorfor du får invitationer osv. De store firmaer ville ikke være en tøddel interesseret i os, hvis ikke de kunne tjene penge på os. Reflekter hellere over artiklen, i stedet for at tage den personligt. Jeg skrev i øvrigt et kritisk indlæg om det samme for nogle måneder siden på min blog:

http://stylemeupplease.blogspot.com/2009/06/blogfnomenet.html

Susie

rijaH sagde ...

Din blog, din mening. Det gir ik mening for mig at du skriver om ting du ikke kan li i hvert fald ;) Medmindre du ligefrem tester et produkt op mod et andet. Så er det jo en helt anden ting :)

Susie og Tom sagde ...

Hmm jeg tror, at det artiklen mente, ikke var om vi som bloggere med vold og magt skulle skrive kritik af forskellige produkter, men mere en opsang til de bloggere, der har har lavet et indlæg om et produkt, fordi det er blevet tilsendt dem gratis, uden at forholde sig til produktets kvalitet.

Susie
www.stylemeupplease.blogspot.com

MLR sagde ...

Har selv lige kommenteret på hans indlæg, syntes han har galt fat i det! Hvorfor skal vi bloggere være mere kritiske end et professionelt blad - vi er trods alt blot hobby-entusiaster :-)

Kristine sagde ...

Jeg er helt enig i det, Susie skriver i sit indlæg. Jeg synes der er behov for en kritisk tilgang, når bloggere modtager gratis varer fra firmaer eller bliver inviteret til champagnereception i deres showroom.

Emmy sagde ...

Personligt ville jeg aldrig sidde og tale grimt om kollektioner, designere og lign. - hvis jeg er på fx asos.com og ser en kjole, jeg ikke kan li', i et eller andet mærke gider jeg da ikke gemme billedet og uploade det kun for det formål at skrive en negativ post. Måske nævnes det i en sidebemærkning som fx "pailletter er bare ikke mig", men så er der vist heller ikke grund til mere galde.

-Emmy
www.emmyemmyemmyemmy.blogspot.com

Søren Storm Hansen sagde ...

Selvfølgelig skal I være modebloggere, ikke modebrokkere.

Men jeg så da gerne, at der var flere indlæg som dette på Fairshionista:

H&M kjole af 100 procent organisk bomuld - hvor bæredygtig er den egentlig?.

Hun har en sund skepsis og kontakter H&M, som svarer udførligt og høfligt her:

Så er der svar fra H&M om deres organiske bomuld.

Det er da yderst relevant og interessant, eller hvad?

Trine sagde ...

Jeg har svært ved selv direkte at kritesere noget - for jeg kan simpelthen ikke se grunden til det. Jeg blogger om det, som jeg selv kan lide, og dem der følger bloggen, kan måske lide det samme... jeg synes det er subjektivt nok at vise det positive frem! Og fair nok med en kommentar som: NU synes jeg altså, at det der NITTE-SHIT tager overhånd! Så længe det ikke er rettet mod bestemt item, men nærmere tendenser.
/Trine - presenting.dk

Anonym sagde ...

Jeg har læst din blog og for mig tegner du et et billed af en overfladisk person der fortrækker en hverdag hvor man bare skal se moderigtig ud, for alt i verden!
Jeg finder ikke mange menneskelig værdier hos dig, udover at du er glad for din familie, men det er de fleste af os. For dig går alt op i mode, ved du hvad: livet indeholder mange andre aspekter, end at se godt ud hver dag!

Susie og Tom sagde ...

Anonym: Nu aner du jo INTET om Kira, og har intet grundlag for at udtale dig om hende som person! Hvorvidt hun, eller andre viser menneskelige værdier som du kan forholde dig til, kommer helt ærligt ikke dig ved. Din kommentar her udviser helt ærligt heller ikke hverken intelligens, respekt eller værdighed! Og hvad siger det om dig, og dit livsindhold, når du, på trods af din holdning til bloggen, åbenbart selv går så højt op i hvad Kira skriver på sin blog?

Susie
www.stylemeupplease.blogspot.com

Julie sagde ...

Jeg er fuldstændig enig med Susie etc.
Bloggen er et powerfuldt medie, og det skal det gerne blive ved med at være! Hvis man ikke kan vide sig sikker for skjult reklame, når man klikker igennem diverse blogs, så devaluerer vi jo hele sfæren..
Det ser jeg meget nødigt.

Det handler for mig virkelig ikke om, at man partout skal skrive om noget, man syntes er grimt - det ville da være fuldstændigt uinteressant (og det tror jeg også de fleste af dem, der er på den kritiske side her mener..), men om at man har en kritisk tilgang til tingene, og ikke lader alt passere igennem til læserne. Der har man sgu et ansvar.

Jeg siger ikke, at man skal sige nej tak, hvis man får tilbudt something something, men bare at hvis man så siger ja, så gør man det af bevidste og velgennemtænkte grunde, og det gør man selvfølgelig sin læser opmærksom på..

Jeg var i hvert glad for Søren Storms opsang - den har sat gang i en veltrængt debat omkring bloggen som medie og formidler af (u)kritisk information..

/Julie

Anonym sagde ...

Det ville da være dejligt med et svar fra Kira :)

Frk. Nør sagde ...

Anonym - sikke en underlig debat at blive personlig i. Helt uden grun IMO

Anonym sagde ...

Jeg synes at din blog er fin som den er. men generelt undrede jeg mig over, at jeg kun mødte én negativ omtale af et modeshow på alle de blogs jeg læser (det er ca. 20). det synes jeg, var lidt mærkeligt. men ellers er jeg vild med din blog.
- feodora

Anonym sagde ...

Jeg synes i dén grad, at der mangler en mere kritisk tilgang. Selvfølgelig ikke på den måde, at man er nødt til at skrive om det, HVER gang man ser noget, man ikke bryder sig om. Men jeg forstår faktisk slet ikke artiklen på den måde, at det skal handle om smag og "pæn kjole/grim kjole?" Nærmere tværtimod. Men man kan da godt stille spørgsmålstegn ved, hvorfor mode i så høj grad er blevet lig forbrug. Eller hvis man, som du, har en blog om mode på budget, ville det da være rart, hvis vedkommende forholdt sig til, om man så går på kompromis med andre ting (bæredygtighed/ produktionsforhold). Og hvis man har omtalt noget positivt, køber det (eller får det) og finder ud af, at kvaliteten ikke er, hvad man havde håbet på, så synes jeg faktisk lidt, at man har pligt til at kommentere det.

Kia sagde ...

Hej alle,

Mit navn er Kia. :)

Jeg har flere gange taget diskussionen op omkring kritisk sans omkring tilbud, invitationer og andet der involverer modebranchen. På dette område er jeg selv kritisk. Jeg deltager ikke i alt og tager måske imod 1 ud af 20 tilbud.

Det jeg mener, og det som jeg har forstået at Søren mener, i sin artikel er at jeg som modeblogger har et ansvar og skal opføre mig som modebranchens vagthund. Det er det jeg ikke er interesseret i.

De negative kommentarer om mig som person vil jeg tage mig den frihed ikke kommentere.

Kia.

MGA sagde ...

Hej haters

Misundelse er en grim ting. Og ja du læser tydeligvis ikke Kia's blog, for du er da den eneste der ikke har forstået at den hedder FIERCE OG FATTIG PÅ SU - hvilket på dansk betyder at hun søger det aller billigste, da hun er på su, og hun beviser så at man sagtens kan ligne en million uden at eje en million.

Og hvorfor skulle hun gøre sin blog, som handler om MODE, mere personlig? det er jo ikke nynne's dagbog vi læser med i..
En blogger skriver om præcis det hun vil, og hvis man ikke kan lide det, så holder man sig da væk. Man sidder jo heller ikke og ser Søren Ryge i tv hvis man ikke synes godt om det..

Love MGA

Kia sagde ...

Hej MGA :)

TUSINDE TAK! :)

Kia.

Anonym sagde ...

hahaha omg, du må jo lade være med at bede om folks mening hvis du ikke kan tage det! :D

Kia sagde ...

Hej anonym,

Jeg beder ikke om at blive svinet til. Jeg tror at du har misforstået mit indlæg.

God aften,

Kia.

Tinna sagde ...

Er det fede ved blogs ikke, at der ikke er nogen regler? At det er et frit medie, på et frit marked? At man kan blogge fuldstændig i den form man vil, og at hvis man er en "dårlig" blogger, så er der ingen der læser ens lort?

Jeg vil skyde på at fierceogfattig er en niche-blog. En blog for folk med den samme, måske smalle, interesse. Den handler ikke om fairtrade og kvaliteten på bomuld, ligesom den ikke handler om Kias menneskelige egenskaber, tunsalat, asylansøgere eller foretningsmoral... og det er vel netop en af dens kvaliteter!

M sagde ...

Anonym: du må da lade være at kommentere hvis du ikke kan lide det?
Der er det der hedder konstruktiv kritik, og så er der det der hedder at svine til..

Søren Storm Hansen sagde ...

@ Tinna

Jo, det fede ved blogs er, at der ikke er nogle regler. Eller måske rettere - at man selv opstiller reglerne.

Mit oprindelige indlæg - som er udgangspunktet for denne debat - er da heller ikke en kritik, og slet ikke en kritik af Kia, som netop har fundet sin stemme, skiller sig ud fra mængden og i det hele taget gør det imponerende godt.

Mit indlæg er en undren. For nok er modeblogs forskellige, men en ting har de til fælles: De er alle ukritiske, og de fleste er - med al respekt - meget ens.

Et andet sted har Agurken forklaret mig, hvad mit problem er: jeg har aldrig været pige. Og jeg anerkender, at det nok er en hæmsko, men jeg bliver ikke meget klogere af det.

Jeg lærer til gengæld meget af alle kommentarerene her og andre steder. Først og fremmet ser jeg, at I synes, debatten er vigtig og at I tager jeres hobby som bloggere alvorligt. Det synes jeg er fedt. Jeg ser også, at I ikke er enige. Nogle vil gerne have mere kritiske indlæg, andre er helst fri. Det synes jeg, åbner en mulighed for at modeblogge på andre måder.

Altså: der er mange måder at gøre det på. Kia har fundet sin stemme og holder fast i den. Det er ikke så dumt. Ikke alle kan lide den, som nogle af ovenstående (anonyme) kommentarer vidner om. Men det er ikke Kias problem, og hun lader sig tydeligvis ikke kue (Go, girl).

Mange bloggere - og bestemt ikke kun modebloggere - har ikke fundet deres stemme. De er copybloggere. Det virker, som om de prøver at gøre det, de gode bloggere gør, hvad de selvfølgelig ikke kan.

Det er her, jeg undrer mig. Gør dog noget andet. Man kan for eksempel være mere kritisk. Eller noget andet. Det gælder om at finde sin stemme. Det tager sin tid - selvfølgelig - men der er ingen ide i at gøre, som de andre - bare dårligere.

Og nu kan jeg godt se, at jeg er på vej et helt andet sted hen. Så nu stopper jeg.

Kia sagde ...

Hej Søren,

Tak for dine fine kommentarer. Jeg gør hvad jeg kan for ikke at blive berørt af de anonyme og beskidte kommentarer.

Kia.