17. september 2008

Pels - Nej tak!

Igår skrev Metroxpress at de danske pelsavlere har solgt minkskind og andet pelsværk for 4,9 (!!!) milliarder kroner i salgsæsonen 07/08. Udbuddet af minkskind, der er den vigtigste vare, var på knap 18 millioner skind. Det er ny rekord.

Hvor trist! Jeg er virkelig ked af det og skuffet over at læse ovenstående.

Ligeså trist og skuffet blev jeg, da jeg så dette billede af Kronprinsessen og datter. Barnet har mink-pels på. Jeg synes ikke at det er et særlig godt budskab at sende.Jeg er hverken vegetar eller dyreaktivist, men jeg er imod ægte pels.
Jeg mener at ægte pels er fuldstændig unødvendigt i vores samfund og at folk der køber ægte pels er med til at støtte mishandling af dyr.

Jeg ved godt at dyrenes ret ikke ligefrem er objektive i deres beskrivelser, men udsagn som disse burde afholde almindelige mennesker fra at købe en ægte pelsfrakke:

"Minkene gasses ihjel. For at producere en mink frakke bruges der 30-70 dyr. – Rævene dræbes ved hjælp af en dødbringende sprøjte eller via elektroder, den ene anbringes i munden, den anden i endetarmen, og strømmen tilsluttes. For at producere en ræve frakke bruges der 15-20 dyr." (dyrenesret.dk)


Principelt synes jeg at det er fuldstændig unødvendigt at gå med pels i vores tid. Efter min mening og PETA’s mening bør man ikke opdrætte dyr med det ene formål at skabe luksusovertøj til mennesker.

Heldigvis har modebranchen og kendte mennesker indset vigtigheden af at sige nej tak til pels: http://www.berlingske.dk/article/20060811/danmark/108110219/

Tag stilling, piger!

7 kommentarer:

Via sagde ...

Kan kun give dig lidt støtte her, "Tag stilling piger!"
super indlæg:0)

hilsen Via

Maria, søster sagde ...

Det er en forfærdelig process der foregår, for at nogle rige tosser kan få sig en flot frakke. Det er ikke okay!
Jeg er måske præget af min veganer-veninde, men det er jo bare på den gode måde. Hvem støtter mishandling af levende væsener? Det er tragisk.
Er også glad for min 'rolle' som aktivist mod pels, da jeg var statist i 2900 happiness. :) Om serien er skod, så følg lige med, bare for at se de scener hvor der demonstreres mod pels. ;)

Dolly sagde ...

Nu er jeg datter af en minkavler og selv om jeg på den ene side godt kan sætte mig i dit sted, synes jeg bare det er hamrende forkert at sætte lighedstegn mellem at købe pels og støtte dyremishandling!!!
Først og fremmest: det at blive gasset er faktisk en rimelig human måde at slå dyrene dyrene ihjel på - der går ét sekund og så har de mistet bevidstheden og mærker ikke mere! Skal ikke kunne udtale mig om måden hvorpå røæve afgår ved døden...
For det andet, så begriber jeg ikke at folk seriøst kan synes det er bedre at slippe minkene ud i det fri... De er IKKE vant til at klare sig i naturen og dør oftest hurtigt fordi de ikke er "opdraget" eller vokset op til at bruge det instinkt og jage bytte!

Undskyld hvis det er meget fy-fy og politisk ukorrekt at sige alt dette, men minken er gennem mange år blevet et nyttedyr på højde med køer, grise, og får. De levede også frit engang, men sådan ændrer tiderne sig nu engang- også for minkene...

Kh Marie

Dolly sagde ...

I øvrigt, ved i hvad... "They have a very lovely life!" (jvf. Carrie SATC, hanerne der galer udenfor hendes vindue)

Helena sagde ...

Dolly! Jeg giver dig fuldstændig ret!
Det, at gå med pels, har intet med dyremishandling at gøre. Hvad med alle dem der går med skindtasker og sko lavet af læder????

KEM sagde ...

Hej piger! Fedt at få lidt gang i kommentarerne.

Jeg mener ikke man skal sætte mink ud i det fri. Men nu er det altså heller ikke kun mink man laver pels af.
Mink er ikke et nyttedyr på højde med grise og køer og får. Vi skal huske på at minkene skal bruges til salg af luksusvarer og ikke til varer, vi som samfund ikke kan leve uden.

Jeg respekterer andres mening om pels. I min verden er pels unødvendig.

Anonym sagde ...

men KEM, så spiser du vel heller ikke kød eller bruger læder? for de dyr lever da heller ikke ligefrem det søde liv.
jeg kan virkelig ikke hidse mig mere op over pels end alle andre produkter fra dyr, og jeg synes folk der gør det er så hykleriske at det er til at græde over.
og nej, kød er ikke nødvendigt, det er bestemt også en luksus.

jeg afskyr dyremishandling, går 100% ind for at vi får et dyrepoliti, osv., og dyrene i landbrug og pelsindustri osv. skal behandles ordenligt. men pelsdyr lever altså ikke værre end andre nyttedyr.