12. januar 2009

Tanker om det svenske skønheds- og modeideal.

Jeg er et åbent og interesseret menneske og jeg læser mange blogs. Jeg læser virkelig mange blogs. Jeg er afhængig af danske, svenske, engelske, amerikanske, norske og kinesiske blogs. Jeg læser blogs om alle emner - mode, indretning, fotografi, gossip og livet generelt. Jeg er ikke kræsen. Virkelig. Jeg er slet ikke kræsen.

På det seneste har mine tanker kredset om de svenske modebloggere. De er vigtige for svensk mode og har status på højde med de fleste modeblade. Bloggerne er stylister, modeller og journalister. Men de er også almindelige piger, som ender som stylister, modeller og journalister. Jeg har et indtryk af at en god håndfuld - ja, nærmest 30 svenske modebloggere er IT-girls i Sverige. De vinder priser og får tilsendt bunker af tøj. Hjemmesiden pause.se, som også administerer bl.a. modeblogs, har lige kåret de 25 mægtigste modebloggere i Sverige. Juryen bestod af 15 branchefolk fra koncerner som H&M, ACNE, Filippa K, Whyred og diverse PR-bureauer. For at en modeblog kunne nomineres, skulle de være nomineret to gange af forskellige medlemmer fra juryen. Top 5 på denne liste blev Karolina - Hotspot, Elin Kling - Style by Kling, Sofi Fahrmann - Sofis snapshots, Linn - Linn, Eleonore - Elenores blog.

Disse bloggere får store ord med på vejen. Ord som magtfaktor, heltidsblogger og magtspiller, blier brugt til at beskrive deres blogge og personer. Elin Kling bliver nævnt som kvinden der driver landets største modeblog og "Vad Elin säger ÄR lag. Det är bara att tugga i sig." - Citat fra pause.se. Elin Kling har 150.000 besøg om ugen, Karolina fra hotspot har 25.000 besøg om ugen, og Eleonore er Sveriges første fuldtidsblogger. Disse kvinder er magtfaktorer. De har formået at etablere en blog, som formidler mode med et miks af personlige historier, så godt, at de samarbejder med modehuse, medier og ligefrem er chefer for diverse modekoncepter. Hvis man kigger på vores andedam her i DK, er modeblogging et relativt nyt fænomen, som et par medier har haft fokus på, men som slet slet ikke har status eller er mainstream nok til at alle danske piger ved, hvad modeblogging er. En af grundene til dette kan være at Sverige generelt er foran hvad angår mode, internet og tendenser i tiden. En anden vigtig faktor er, at vi i DK først i disse år er ved at få øjnenene op for internettes mange andre muligheder som f.eks. netshopping, blogging og netværk (som facebook, likedin osv.) En sidste grund til vores forskellige status i landene, er at der er fundamentale forskelle på den måde vi danskere blogger på, og den måde de svenske flickar blogger på. I DK blogger de få, og hvis de få gør det, er det få der bruger denne service, på denne måde er det meget personligt og intimt når vi deler vores outfits og tanker om mode og tendenser med hinanden. Jeg har f.eks. 300 læsere om dagen og i gennemsnit 1 kommentar til hvert indlæg. Hos Frida Fahrmann kan kan du finde 31 kommentarer på et dagens outfit.

En anden ting jeg har tænkt meget over er bloggernes skønheds- og modeideal. De svenske blogs jeg startede med at læse var individuelle og spændende. Det er de dog stadig idag, men jeg er stødt på virkelig mange svenske blogs der involverer en blond size zero med gode fortrin (ahem!) og ekstrem dyr stil. Jeg kom til at tænke på om det ideal, som de fleste svenske modebloggere fremhæver, er et ideal, som kan sammenlignes med de danske ideal. I DK er vi mange, men stadig så få at jeg dog ikke kan finde et fælles ideal. De største bloggere i Sverige:Flotte, blonde og med korrekt posering. Misforstå mig nu ikke. Jeg siger ikke at deres blogs er dårlige. Deres blogs er gode og jeg er meget inspireret af dem. De er dog i mine øjne meget ens i deres look og stil. Ens, er vi danske bloggere dog ikke. Det er vores styrke, synes jeg. Hvad synes du om de svenske bloggeres status som magtfaktorer? Hvad med deres udseende og stil? Læser du deres blogs, og hvorfor?

18 kommentarer:

Hende der Astrid. sagde ...

Jeg har haft næsten de samme tanker! For mig er blogging noget personligt og langtfra kommercielt. Jeg så i julen et program om de svenske itpiger, hvor BlondinBella var med, og jeg kunne overhovedet ikke nikke genkendende til det univers.

Jeg er i særdeleshed også enig med dig i, at forskellighed her hos os danske bloggere er en styrke og langtfra en svaghed ;)

Kh Astrid

Anonym sagde ...

Jeg har ikke læst de svenske blogs, men det interesserer mig ikke, hvis det bliver for opstillet og selviscenesættende. De blogge, du beskriver, virker ikke særligt originale. Jeg synes det er mere interessant at følge en blog, hvor man kan relatere sig til personen bag - hvor der også er en menneskelig og ikke-perfekt side, so-to-speak. :)

Lisa sagde ...

Sikke et fint indlæg du har lavet - jeg er enig med dig i at de ligner hinanden, men jeg tror at en af grundene til at de bliver så populære er netop fordi at de er så smukke/blonde/tynde/rige osv - jeg tror at mange synes at det er meget sjovere at læse om nogen der er fantastiske og uopnåelige, end om nogen der ligner dem selv.

Synes også at danske anywho ligger i samme kategori.

Anonym sagde ...

Rigtig spændende indlæg, Kia! Og netop derfor vil jeg til hver en tid foretrække din blog, fremfor de svenske. Jeg kan godt lide den danske blog, med blandingen af inspiration, outfits, drømme og betragtninger. Det andet synes jeg simpelthen bliver for selviscenesat, med mindre man så virkelig kan pull´e it of (hedder det dét?), som jeg fx. synes Le blog de Betty gør. De svenske piger er bare som jeg synes alt der kommer ud fra Sverige er: Pænt, men stereotypt og alt for korrekt og retsporet.

Kia sagde ...

Astrid + Belle: Jeg har også rigtig svært ved at relatere til de svenske piger. Deres udseende, stil og liv er så langt for mit..
Lisa: Tak skal du ha', Lisa. Jeg læser din blog og bliver skruk. Jeg er enig med dig i at danske anywho ligger i en kategori for sig. Svenske blogs er lidt ligesom "the hills" :)
Signe: Tak, Signe! Betty vil jeg ikke sammenligne med de svenske bloggere, da hun gør tingene meget anderledes end de blonde bombshells fra Sverige.. :)

Pernille sagde ...

Jeg vil godt give dig ret i at svenske blogs ofte er en anelse opreklamerede. Alligevel følger jeg med i en nogle svenske blogs. Ofte læser jeg dem ikke, men ser bare på deres billeder, for uanset hvad synes jeg mange af de svenske piger har en utrolig god sans for at sætte deres tøj sammen.
Og jeg synes at deres blogs er mere en blonde, tynde piger med mange penge. Jeg synes de er utrolig inspirerende. :)
Samtidig synes jeg danske blogs er langt mere spændende at læse, fordi der bliver skrevet meget mere, der bliver funderet og observeret langt mere. Og det er da fedt. Så i min verden kan man slet ikke sammenligne danske og svenske blogs.
Danskerne skal bare keep up the good work, så er der nok flere og flere der skal få øjnene op for denne verden. :)

-Pernille.

Anne sagde ...

Foretrækker til en hver tid de danske blogs. Forskellighed er en styrke! Længe leve forskelligheden - de danske blogs virker mere ægte - det virker mere som om det er virkelige personer bag - hvad der jo også er ;-) - men de svenske, som jeg også af og til læser, er for ensartede efter min smag og rammer slet ikke noget, jeg kan bruge. Så Danmark - keep up the good work!

Kia sagde ...

Pernille: Jeg læser også de svenske blogs og bliver også inspireret af dem. Netop derfor kan jeg se at mange af de blogs jeg læser på mange områder er ens mht. stil, trends og baggrund.
Synes heller ikke at danske og svenske kan sammenlignes. Overhovedet! :)
Anne: Jeg tror du ramte hovedet på sømmet der.

Trine Kjær sagde ...

Det er en rigtig spændende debat.
Jeg vil bestemt give dig ret i, at mange af de svenske bloggere ligner hinanden, klæder sig ens og stort set skriver om det samme... Dog synes jeg vi danskere kan lære lidt af dem - især deres måde at give hinanden feed-back på. Det at man ved nogle læser ens blog, kommenterer hvad de kan lide og hvad de ikke kan - giver stor gejst for blogskriverne til at gøre bloggen bedre. Desuden bliver der debateret langt mere på de svenske blogs, hvilket jeg også synes er spændende.

Så ja, vi dansker er mere alsidige (heldigivis), men synes dog stadig vi kan lære noget af vores svenske "søstre"

Kia sagde ...

Hej Trine. Aktiviteten på de svenske blogs kan vi bestemt lære noget af, det har du ret i. Jeg går selv ind for at kommentere på fleste indlæg (som fanger mig) jeg læser.. Det burde flere gøre.. :)
Kia.

Sïdsel sagde ...

Svenskernes blogs. Det er som du skriver på en måde lang foran vores danske "amatør"-blogs. Men jeg har det åh så fantastisk med det - tror ikke jeg ville kunne overskue at skulle blogge for mængden og ikke for mig selv - for det er lidt sådan det ser ud for mig. Jeg er en del af mængden og glad for at blive inspireret af de blonde svenskere - som så mange andre. Tak for en god blog, Kia:)

Dedree sagde ...

Må sige at jeg helt ærligt er en total tumpe til svensk - meget af det forstår jeg simpelthen ikke, så jeg læser dem ikke rigtigt..
Men når man ser pigerne på de billeder, kan jeg sagtens følge dig - der er da i hvert fald noget med at de skal være blonde (;

Super godt indlæg, og lad os benytte muligheden til at hylde de danske bloggere som jeg synes gør det rigtig godt - jeg har da et par blogs jeg lige dagligt klikker forbi og læser, fordi de simpelthen er super gode (:
thumbs up, både til dig og de andre danske modebloggere der ude! :D

Kia sagde ...

Sidsel: Tak skal du have! Og ja, det giver nok en bedre blog hvis du blogger af lyst og ikke fordi du får løn/tøj/modeljobs.
Dedree: Jeg læser faktisk aldrig teksten på de svenske blogs. Kigger billeder.. :)Tak for det fine kompliment. God aften!
Kia

Anonym sagde ...

Good site!

Almost everyone wants to acquire insurance at one time or another, whether it is
auto insurance, life insurance, health insurance, or homeowners insurance.
These times it is more simplified than ever to find free insurance quotes from various
businesses in order to find the optimal bargain. You can also discover how to preserve
a good deal of money in free petrol when you acquire your insurance cost quotes.

[url=http://freeinsurancequoteshq.com]Free insurance quotes[/url]
http://freeinsurancequoteshq.com

[url=http://freeinsurancequoteshq.com/home/compare-house-insurance-for-free.html]Compare house insurance[/url]

http://familytreesoftware.org/

Anonym sagde ...

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=14724][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/2/Amrita Rao-486.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=14723][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/2/Amrita Rao-485.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=14722][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/2/Amrita Rao-484.jpg[/IMG][/URL]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Amrita-Rao-2.htm]Amrita Rao[/url]

Anonym sagde ...

Great website.

Do you enjoy watching TV shows online?

Watch popular television shows such as Gossip Girl, Weeds, Lost and lots more!

[url=http://www.channelblender.com]Watch TV Shows[/url]

Anonym sagde ...

[url=http://www.nehadhupia.org/]Neha Dhupia[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/biography/]Neha Dhupia Biography[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/filmography/]Neha Dhupia Filmography[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/photo-gallery/]Neha Dhupia Photo Gallery[/url]

Anonym sagde ...

[url=http://www.nehadhupia.org/]Neha Dhupia[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/biography/]Neha Dhupia Biography[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/filmography/]Neha Dhupia Filmography[/url]

[url=http://www.nehadhupia.org/photo-gallery/]Neha Dhupia Photo Gallery[/url]