30. januar 2010

Tanker om kropsidealer.

Jeg fik lidt hug for at vise en utrolig tynd model i mit indlæg om trenchcoats. Det er helt ok, for jeg synes virkelig at debatten er rigtig vigtig. Før trenchcoat-indlæg, havde jeg ikke aktivt taget stilling til emnet og nu vil jeg bare lige sige et par ting om mit syn på det styrende og omdiskuterede kvindeideal.

Jeg tror ikke at tynde modeller er skyld i at almindelige piger får anoreksi og andre sygdomme. Men jeg tror at t
ynde modeller og modemagasinernes brug af disse, er skyld i at nogle piger har et dårligt selvbillede. Men man kan også få et dårlig selvbillede af rigtig meget andet, f.eks. miljø og opdragelse. Jeg er, ligesom de fleste af jer læsere, vokset op med modemagasiner og ekstremt tynde modeller og måske er jeg derfor ikke så sart og tænker ikke så meget over det, når jeg ser en tynd model. I min verden er modeller tynde og modebranchen så sammenbidt at man ikke kan ændre det. MEN, man kan ændre hvordan unge piger ser på sig selv og fortælle dem at det er helt ok, at have former og ikke ligne en model. F.eks ved at læse danske modeblogs, hvor alle størrelser er repræsenteret. Jeg vil ikke udøve selvcensur på min blog mht. til runwayshows og editorials, fordi en meget tynd model er med, men jeg er opmærksom på den effekt, som tynde modeller kan have på nogle læsere af denne blog. Jeg synes, i stedet, at JEG som person, har et ansvar for at vise jeg er sund og rask og har nogle sunde og gode værdier mht. til mad, uddannelse, penge og livet generelt.

Hvad synes I? Skal modebloggerne være mere kritiske mht. til tynde modeller? Hvad mener du om kvindeidealet i modebranchen? Hvem bærer skylden? Hvorfor klapper vi alle af Beth Ditto? Handler det om at vi alle skal være normale og at ingen skal skille sig ud?

Andre gode blogge har taget emnet op her, kig forbi: Kropsidealet i modebranchen. Al magt til folket?

Ps. Jeg håber at vi her, kan få en konstruktiv og respektfuld dialog om dette emne i kommentarfeltet! :) Og dette er forresten et planlagt indlæg og jeg er jo i Sverige nu, så der går lidt før jeres kommentarer bliver godkendt.

25 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvor er det dejligt at se, at du aktivt reflekterer over den kommunikation og meningsudveksling der sker på din blog. Jeg er ikke nødvendigvis 100% enig i dine synsunkter om hvordan man kan ændre idealet, men det synes jeg egentligt heller ikke er det centrale lige her. Det centrale er, at du har taget stilling til problematikken, og det kan jeg kun tage hatten af for, og opfordre andre til at gøre.

Stor ros til dig!

Line

MAB sagde ...

Jeg er helt enig i det du siger - der er også mange andre ting der betyder noget for hvordan folks selvbilleder dannes. Desuden er der en del mennesker som er tynde af natur, og der bliver sjældent tænkt på hvor ubehageligt det kan være for dem, at folk bare sviner folk til så snart de er slankere end normen. Efter min mening er det ret tydeligt på de fleste mennesker hvordan deres naturlige kropsform ville være hvis de levede sundt (altså dyrkede den anbefalede mængde motion og spiste ordentligt), og det er den jeg synes man skal gå efter - den kropsform behøver nemlig ikke nødvendigvis være tynd, men vil bare være den som naturligt klæder en bedst. Og den slags levestil vil også oftest give rigeligt plads til at man kan guffe en pose chips når man vil, og det synes jeg også man skal. Er glad for at du laver et indlæg som fokuserer på noget andet end bare at svine modebranchen og tynde modeller til, det er sjældent jeg læser den slags på blogs :)

Miss Scarlett sagde ...

Jeg synes ikke det er "retfærdigt" at sige at modebloggere skal være kritiske mht tynde modeller. Det er ikke vores skyld at mode-verdenen vil have de skal være tynde - det er bare nemmere at tilpasse tøjet i sidste sekund før runway, hvis alle har nogenlunde den samme størrelse.

I stedet, vil jeg være enig med dig om, at man selv skal tag ansvar for at vise unge piger i dag hvad der kan betegnes som sund. Hvis man kender en der har et dårligt selvbillede, må man hjælpe dem med at overvinde det.

http://scarlettswonderland.blogspot.com/

Anonym sagde ...

Jeg tror helt bestemt at de tynde modeller er med til, at give mange unge piger forstyrrede kropsidealer. Vi hører designere sige, at tøjet bare sidder bedst på høje, tynde piger og altid ser det lækre tøj på modellerne, er det klart at man bliver utilfreds med den måde man selv ser ud på. Selv er jeg blevet så vant til de tynde modeller, at jeg synes det ville være underligt med større piger på catwalken. Idealer sælger, og det er svært at holde sig åleslank i den her tid, derfor er det noget vi stræber efter at være og noget vi "ser op" til.

http://sippli.blogspot.com/

Anonym sagde ...

Må indrømme at jeg synes den her "modeller er for tynde" debat er blevet en tand for meget. Jeg kan godt se at det er forargende at folk skal være så unaturligt tynde, men er nogensinde nogle der har tænkt over at sådan er vi altså nogle der er "født"??

Jeg er selv født med en ualmindelig høj forbrænding, hvilket vil sige at jeg vejer et par kilo under det man bør og selvom det lyder let nok "bare at spise noget mere", så er det altså ikke helt så enkelt.

Jeg bliver forarget når kommentarerne får det til at lyde som om at tynde piger slet ikke hører hjemme i modebranchen. Jeg vil sige tværtimod.
Modebranchen bør symbolisere alle slags kvinder både tynde - "normale" og knap så tynde.

Og det er muligt at catwalken er domineret af førstnævnte - men til gengæld har vi en masse dejlige modeblogs der fortæller os at det ikke kun er disse mennesker der kan bære den nyeste fashion og se brand godt ud.

Simone sagde ...

Jeg synes langt fra at det er modebloggernes ansvar - nogle gange er det jo virkelig svært at finde billeder af tøj, hvor det ikke er en ultra tynd model der her det på. Tilgengæld synes jeg at det er rigtig godt at der er modebloggere i alle størrelser, så vi "almindelige" størrelses tøser, kan se at det er mindst ligeså smart - og at tøjet også kan klæde os. (:
www.lady-simone.blogspot.com

Anna sagde ...

Jeg synes folk skal slappe af. Idealet for modeller er tyndt, idealet for sumobrydere det modsatte. Sådan er det bare og man behøver ikke være lige velegnet til alt eller prøve at ændre ting, der fungerer fint. Jeg er selv tynd - ganske naturligt, men jeg FORETRÆKKER også at være tynd (og jeg accepterer at jeg ville være en rigtig dårlig sumobryder). Jeg er mildest talt træt af den her politisk korrekte "tynd = dårligt".
Og sjovt nok - hvem har noget imod slanke modeller? Jeps, det er altid dem, der ikke selv er slanke. Sure rønnebær, I say!

Lise sagde ...

Kan ikke se hvorfor det nærmest skal være dit ansvar. Det må være modebranchen og modellerne der har et problem og ikke dig. Hvad skulle du dog gøre ved det? Du ser sund og rask ud og så har du vel gjort hvad du kunne gøre?
Men altså, tøjet bliver altså bare repræsenret bedre hvis en slank pige går ned af catwalken. Sådan er dét. Det må jo være derfor modeverdenen vælger disse piger? Der er selvfølgelig forskel på slank og for slank - og det er her der er et problem.

Malene sagde ...

Jeg synes at umiddelbart det er en lidt tam debat, og at de ting der bliver snakket om både i det oprindelige indlæg og i kommentarerne ikke taler om det væsentligste. Som i mine øjne nemlig er dette: Har du, fierceogfattig, i din funktion som modeblogger, et ansvar overfor dine læsere? Svaret på dette, vedkommer ikke rigtig mig, og i sidste ende, er det dig der skal have det godt med det du skriver på din blog, og de billeder og den livsstil du præsenterer. Hvilket jeg i den personlige del af din blog, synes du gør udmærket, men i mode-delen ville ønske at du forholdt dig noget mere kritisk til.

Anna - jeg synes simpelthen at din sidste kommentar om "rønnebær" er så misforstået, at jeg kun kan vende det hvide ud af øjnene. Du har tydeligvis ikke en forståelse af hverken branchen eller mennesker. At hævde at problemet "blot" er nogle tykke piger som ikke kan tåle at se radmagre piger være succesfulde, er så ignorant, at jeg forbløffes. Problemet er ikke det at modellerne er slanke, problemet er de som presses til at holde sig under en vægt som langt fra er sund for dem.
De følgesygdomme som anoreksi og lignende kan føre med sig, er LANGT hurtigere om at udvikle sig, end følgesygdomme som følger overvægt.


God vind,
Hilsen Malene

Fritze sagde ...

"Og sjovt nok - hvem har noget imod slanke modeller? Jeps, det er altid dem, der ikke selv er slanke. Sure rønnebær, I say!"

Til Anna: For det første synes jeg den sidste bemærkning er højst usmagelig (hvem er disse "tykke" mennesker der har ondt i røven over tynde modeller???), og for det andet tror jeg ikke der er nogen der har noget imod "slanke" modeller. Jeg vil helst se en slank skønhed i mit modemagasin.

Til gengæld har jeg noget imod at se modeller der under pres udsulter sig selv, og derefter optræder på catwalken og i magasiner, hvilket jo i sig selv fungerer som en blåstempling af det udmagrede look. En blåstempling der fortsættes når et givent billede begynder at cirkulere i blogosfæren. Det er sørgeligt at se en model som Anja Rubik, som aldrig har været tyndere end hun er nu og samtidig arbejder mere end nogensinde.

Jeg synes det er vigtigt at de større blogs tager stilling til hvilke billeder de vil vise, hvilket jeg på ingen måde mener er at "udøve selvcensur". I det hele taget synes jeg at disse blogs bør erkende hvor meget indflydelse de begynder at få, ikke bare med hensyn til kvindeideal, men også med hensyn til fx inddirekte reklame. Jeg synes hurtigt en blogger kan miste sin intergritet.

Det var meget langt, men min pointe er altså at ja, modebloggerne skal være mere kritiske i forhold til billeder med FOR tynde modeller, og i det hele taget skal de til at være lidt mere kritiske generelt.

Simone sagde ...

Hej Kia (:
Jeg ville bare lige sige tak for en super fed blog, som jeg selv følger dagligt.
Læste lige kommentarerne til indlægget om trenchcoaten, og jeg må indrømme jeg ikke selv havde skænket det en tanke at modellen er meget tynd, før jeg læste kommentarerne. Forstår slet ikke hvordan folk kan hidse sig sådan op over at du poster sådan et billede, og mener på ingen måde at du kan stilles til ansvar, da jo var tydeligt at det var trenchcoaten og ikke den tynde model du ville vise.

god søndag (:

Juli sagde ...

Hvad skal denne debat til for?
Tingene ændrer sig ikke, modeller er slanke - sådan er det, og helt ærligt, det har de fleste vel accepteret.
En modeblogger skal da være i sin gode ret til at poste de billeder hun/han har lyst til.
Forstår ikke disse diskutioner.

Kia sagde ...

Jeg synes at det er en vigtig debat, men jeg må ærligt indrømme at jeg indtil trenchcoat-indlægget, troede at det var nok at jeg, som person, vist et sundt kvindebillede både mht. vægt, men også i særdeleshed økonomi og kritisk sans.

Jeg er glad for jeres kommentarer. Jeg læser dem og jeres indput gør mig klogere.

God søndag,

Allan sagde ...

Egentlig ville jeg have holdt mig udenfor denne debat/diskussion... men jeg kan sgu ikke holde mig helt væk :-)

Jeg kan i min vildeste fantasi ikke forstå, hvad al den her diskussion skal til for. Alt det p.g.a. en tynd pige i en trenchcoat?

Jeg kan ikke se, hvordan Kia skal kunne stilles til ansvar for alt det, folk tilsyneladende gerne vil stille hende til ansvar for. Det er Kias private blog. Sålænge der ikke postes noget, der er ulovligt, så kan jeg ikke se problemet. Jeg ville først reagere, hvis der var et billede af en anorektisk model, og Kia roste hendes figur til skyerne, for først dér kan man, i min verden i hvertfald, tale om et ansvar. Når selve talen falder på kropsideal. Eller hvis en moralsk forkert eller ulovlig handling roses. Men her handlede indlægget udelukkende om en trenchcoat uden ét eneste ord om modellen.

Og som andre også har sagt, så synes jeg det lugter lidt af dobbeltmoral. Hvis nu Kia havde lagt et billede op af en overvægtig men flot påklædt kvinde, så var hun formentlig blevet hyldet for det. Selvom det er ligeså usundt at være overvægtig som undervægtig. Må Kia så heller ikke vise tøj og modeller fra f.eks. www.carmakoma.com? For deres modeller passer jo heller ikke ind i modeidealet?

Kia postede et billede af en tynd pige en trenchcoat. At læsere så fokuserer mere på pigens kropsbygning end det, indlægget egentlig handlede om, kan da ikke lægges Kia til last? Kom nu videre, og lad Kia skrive sin blog som hun har lyst til.

Mange hilsener med ønsket om en fortsat god søndag

Pernille sagde ...

ca. 95% er lavt selvværd når det handler om når folk får anoreksi/bulimi/overspisning. Kun de sidste 5% handler om mad.

Personligt lader jeg mig ikke påvirke af når modeller er sygeligt tynde på billeder. Jeg føler på ingen måde at jeg har brug for at skulle se op til disse tynde modellers kroppe. Jeg tror faktisk aldrig jeg har hørt én eneste dreng der synes det er frækt at være så tynd at man kan se knoglerne.. Jeg elsker at læse modeblade - men hvordan modellens krop ser ud, har ingen effekt på mig - det jo trods alt tøjet jeg kigger på.

Jeg synes kun det er fedt når folk skiller sig ud. Hvis bare det er noget personen selv har valgt.
Er egentlig enig med 'Allan'. Man fokuserede alt for meget på kvinden med jakken på, at man glemte hvad indlægget handlede om - Jakken.


- Jeg tror forresten jeg så dig og din veninde i Malmö (: .
Hav en god søndag!

pernille sagde ...

.. Jeg er også helt enig i at der jo faktisk er nogle som ikke har valgt at have den kropsbygning de har. Nogle er født med høj forbrænding og kan spise hvad de vil uden af tage på. Nogle er født høje - tynde - en smule akavet (som jo er det de fleste designere leder efter)

Kathrine sagde ...

Jeg synes det er på tide at de mennesker som ønsker en mere kristisk blog i forhold til modelverdnen generelt, forskellige kollektioner, økologisk bomuld, politiske statements etc. SELV laver en blog! Det står jo enhver fuldstændig frit for at gøre. Disse blogs vil jeg personligt ikke gide at læse. Jeg er selv af den opfattelse at modebloggere ikke kan eller skal holdes ansvarlige for verdens tilstand, det er jo altså bare mode og en anelse livsstil der formidles.Jeg ser selv denne blog som en jordnær SU budget venlig pendant til modeblade og det synes jeg fungerer fint!

Cathrine sagde ...

Hej Kia :-)
Fed debat og god ide!

Jeg er ogsaa meget tynd af natur, og har meget meget hoej forbraending. Kan simpelthen ikke tage paa (selvom mine veninder er super misundelige...) Jeg har faaet rigtig mange grimme, lede og onde kommentarer omkring anoreksi, bulimi og jeg ved ikke hvad. Jeg tror at den konstante debat omkring tyk/tynd har noget at goere med at samfundet i det hele taget er blevet mere og mere overvaegtige, og fastfood osv er blevet en meget stoerre del af manges madvaner. Hvis det ikke var saadan, tror jeg ikke at der var saa meget debat om det. Jeg kan ikke se hvorfor modellerne ikke maa vaere tyndere end normalt - jeg tror godt at folk i et saa moderne samfund som vi lever i, skal skelne hvad der er et job (hvor det at vaere tynd ofte bare giver flere jobs, da (sorry) toejet tit sidder lidt paenere end paa en overvaegtig) og hvad der er naturligt.

Knus
/Cathrine
http://afashionstatement.wordpress.com

Fritze sagde ...

Hvem siger at modebloggeren står til ansvar for verdens tilstand??!?!?!?!??!?!? Hvem taler om politiske statements?!?! INGEN!
Synes simpelthen denne her debat er det mest tåbelige.
Ved ikke om diverse kommentarer er rettet mod mit indlæg, men føler mig så misforstået at jeg bliver nødt til at skrive noget mere. Jeg mener at modebloggeren står til ansvar for de billeder han/hun poster, og at sige at det ikke hænger sådan sammen ville efter min mening være hjernedødt. Fed verden vi kommer til at leve i hvis alle er pisse ligeglade og ikke tør tage ansvar for noget som helst.
Her taler jeg generelt om modeblogs, sådan som Kia lagde op til det i sit indlæg. I forhold til billedet af Iekeliene Stange i Burberry trenchen kan jeg dog ikke se problemet. Hun er da ikke tyndere end enhver anden model?? Til en sidste mavesur (sorry) bemærkning er det simpelthen så ligegyldigt at høre om at andre er høje og har en høj forbrænding. Det har jeg selv, men hvad har det egentligt med sagen at gøre???

Allan sagde ...

Folk glemmer ligesom at indlægget slet ikke handlede om modellen. Og det synes jeg faktisk er omdrejningspunktet her. Hvis Kia havde postet et billede af en anorektisk model, og skrevet, at hun virkelig syntes, hun var smuk, og at hun var et idealbillede, så mener jeg, at man kan tale om et moralsk ansvar. I så fald var hun med til at projektere et usundt kropsideal til unge piger. MEN... indlægget handlede om en trenchcoat. Der var ikke ét eneste ord om pigens drøjde. Bloggeren kan da ikke tage ansvar for, hvad læseren mener om et illustrativt billede? At nogle fokuserer på modellens drøjde fremfor det, som indlægget egentlig handler om, kan da ikke være bloggerens ansvar?? Hun havde ikke engang lagt mærke til, at modellen var tynd. Skal hun så tage ansvar for, at nogle læsere finder modellen for tynd? Eller hvad en læser nu kunne finde på at udlede af et billede? Det kan jeg simpelthen ikke se.

Vi har alle et ansvar for at holde indhold, og dermed billeder, indenfor lovens rammer. Hvad læseren så tolker ud af et billede må da være læserens eget ansvar, sålænge billedet er indenfor lovens rammer. Hvis en læser finder en model for tynd eller for tyk, så er det læserens egen mening og tolkning. Ikke nødvendigvis andres.

Der tales så meget om bloggerens ansvar. Men hvad med læserens ansvar? Hvorfor skal bloggere censurere tekst og/eller billeder, fordi nogle læsere finder det upassende? Hvordan vil mediebilledet se ud, hvis alle medier stoppede op og censurerede alt deres materiale?

Min blog handler om at være født i en forkert krop. Det er der garanteret mange, der vil finde upassende, fordi de ikke kan sætte sig ind i den situation, eller ikke tør tage stilling. Men det er da ikke mit ansvar at sørge for, at de ikke finder det upassende? Intet på min blog er ulovligt. Der er hverken anstødeligt tekstmateriale eller anstødelige billeder. Hvis nogle bliver stødt af min beskrivelse af, hvordan det er at leve sådant et liv, så må det altså være læserens eget problem og dermed ansvar, for ellers kan jeg ikke engang skrive min blog.

Og så mener jeg i bund og grund, at hvis man ikke kan lide en blog (eller modeblade, tv-udsendelser... indsæt selv) fordi der bruges billeder af tynde/tykke modeller, så kan man bare lade være med at læse bloggen. Déri ligger læserens ansvar. Det står læseren frit for, om han/hun vil læse med. Det er sgu for let at lægge ansvaret over på bloggeren/avisen/tv-stationen.

Kia, jeg elsker din blog, og følger med dagligt. Jeg håber ikke, alt det her får dig til at lægge beslag på dig selv.

Malene sagde ...

Til Allan: Jeg forstår ikke helt hvorfor du mener, at man kun har et ansvar for de ord man skriver på sin blog. Hvis Fierceogfattig viser billeder med udsultede modeller, er signalet da ligeså meget at det er okay, som hvis hun skrev det. Måske en anelse mere frit til fortolkning, men pointen er den samme. Jeg synes den oprindelige debat i trenchcoat indlægget er lidt komisk, idet det er tydeligt at se at billedet er trukket ud, og at det dermed ikke er et præcis billede af modellens krop.

Jeg synes vitterligt ikke at der er tale om selvcensur, hvis man tager stilling til disse ting vedr. modebranchen, når man mestendels forestiller en modeblog!
Jeg synes ikke det kan skade at en blogger, som går op i sin blog og har så mange læsere som denne, overvejer nogle af de ting, som vises på bloggen og hvilke signaler de sender.

Allan sagde ...

@Malene: Det er skam heller ikke det, jeg siger. Bloggeren kan ikke tage ansvar for alt det, der kan udledes af enten et billede eller en tekst, men kun om meningen bag. Hvis Kia skrev et indlæg, som jeg nævnte tidligere, hvor hun hylede det anorektiske look, så er sagen en anden. Men indlægget handlede om en trenchcoat og kun en trenchcoat. At nogle så vælger at fokusere på den tynde model, det mener jeg ikke er Kia's ansvar og problem, for hendes pointe med indlægget var trenchcoaten.

Alle indlæg og billeder kan jo drejes om til noget negativt i de rette øjne. Og det kan da ikke være bloggerens ansvar at tage hensyn til ALLE de øjne, der måtte lede efter problematiske synspunkter i en tekst eller et billede. Kun at tage ansvar for meningen bag. Og meningen bag indlægget var jo totalt harmløst.

Pernille sagde ...

Jeg vil ikke helt sige jeg er helt enig i det Cathrine skriver; at tøj for det meste sidder bedre på tynde piger, end piger med former. Personligt ser jeg det omvendt i mange tilfælde.. Dette handler jo alt sammen om smag og behag - og der er intet som er rigtig eller forkert.

Gina sagde ...

Må virkelig lige bryde ind her - DU har da intet ansvar? Hvorfor skulle du stå til ansvar? Hvis modellerne ikke skal stå til ansvar hvorfor skal du så? Jeg mener, om du er sund, syg, har gode eller dårlige tanker mht. uddannelse og livet, det må da blive din egen sag?

Altså, hvilken autoriet er det du taler om/hentyder til?

Kia sagde ...

Wow, tak for jeres syn og bidrag til denne debat.

Gina, jeg forstår ikke hvad du vil frem til?

:)
Kia.