4. april 2010

Denim on denim er HOT, men er det pænt?


(Alexa Chung, denimblog.com)
Jeg faldt forleden om dette indlæg på den fine blog FashionNest: Tænketank: "Denim er moderigtigt, men er det pænt?" Her reflekterer pigerne over f.eks denim on denim-trenden, som bla. Chloé har vist på catwalken. Det er den hotteste trend dette forår og sommer. Det samme kan man sige om Chanels "clogs". Ligepludselig skulle alle have "clogs", men det er jo bare træsko? Ville jeg gå i et par træsko sidste sommer? NO WAY! Ville jeg gå i denim on denim trenden sidste sommer? NO WAY! Generelt er vi måske bare slaver af tidens mode - Er denim on denim in, så skal vi alle prøve trenden. Er clogs in, så vil vi alle have clogs. Det har fået mig til at tænke: Er vi I virkeligheden bare slaver af moden, uden kritisk sans? Er det derfor at hele indre Københavns piger går i/CRAVER Acne, wedges, bikerjakker, raybans og maxikjoler og ligner kloner af hinanden? Hvor trist er det lige?

Jeg har på den anden side, ikke mødt nogen piger på min alder eller min mors alder, der stadig har den stil de havde for 5 år siden?
Hvad siger du? Er vi bare slaver af moden og har altid været det? Bliver vores behov for at klone os større, fordi der netop findes modeblogge? Jeg ser ofte noget på en modeblog og får en følelse af, at jeg bestemt ikke kan leve uden.. (Haha, hvem sagde modelemming?)

Jeg kan huske at min veninde Julie, engang i gymasiet, gennemskuede modelemmingen i mig og spurgte: "Hvis gamacher bliver in igen, vil du så gå med det? "NEEEEJ!" skreg jeg.. Og nu er mit klædeskab så fyldt op med 'leggings'. Bare lidt at tænke over..

21 kommentarer:

Sofie sagde ...

Jeg kan tydeligt se tendensen, men kan på ingen måde se noget stort problem med udviklingen :) Det er jo ikke kun inden for tøj det sker; mad, teknik - ja det hele er under konstant vurdering fra folk der påstår at have styr på det, og det smitter af på alle andre, der gerne vil være en del af det der er 'in'.. Dog kunne jeg godt ønske mig lidt mere kritisk sans fra folk der ønsker at følge moden, da det på mange måder virker som om, man slet ikke danner sig en mening, men nærmere bare følger resten.. Det er da fedt at forny garderoben samt sin stil, men det virker forkert at gøre det, bare fordi nogen siger det er in. Gør det fordi DU synes det er fedt.. Hvis man fra start af hader 'træsko'-trenden, så kan jeg ikke se en grund til at prøve at ændre mening. Det er lidt federe at stå ved sine holdninger. Men moden vil altid skifte, ligesom ens tøjstil vil. Det ville da være sørgeligt hvis vi allesammen stadig rendte rundt i vores lavtaljede Dieselbukser og Pumasko fra 7. klasse til pension?

Fint indlæg, for tror der er mange der har tænkt det samme :)

Sara sagde ...

Jeg har gået og tænkt lidt over det samme. Og ja, jeg tror da vi bliver lidt mere homogene hvis man følger med i blogs. Men samtidigt, jeg følger også med i blogs hvor der absolut er intet jeg selv ville gå med i. Tror bare man skal huske at tænke sig lidt om, og være kritisk og turde kaste sig ud i noget anderledes. Jeg synes bestemt ikke vi er slaver af moden. Moden er overalt og den defineres kun af os selv :)
Vi bliver i det hele taget mere ens pga. globaliseringen (gaaaab... ), men der følger jo i ligeså høj grad muligheder med.

Camilla sagde ...

Relevant lille tankestrøm du kom med der. Tror, det er lettere at forestille sig, hvordan en bestemt ting (om det så gælder maxikjoler, clogs eller noget helt tredje) kan bruges i praksis, hvis man har set den på en blog eller bare på en anden person og indset hvor godt det virkede. Jeg mener, ville nok aldrig helt selv få idéen til at anskaffe mig et par trompetformede bukser igen, fordi vi har brugt så lang tid på at fortælle os selv, at det er passé. Men så ser man lige et billede hvor det er kombineret med nogle andre ting, som vi allerede har taget ind i varmen denne sæson (eksempelvis billedet som Garderobeskabet publicerede i dag, hvor trompetbukser + Mulberry Alexa bag var sat sammen og det pludselig blev vældigt cool). Det er nok en proces, der er nødvendig i dag, fordi man bliver træt af at blive ved med at synes, det samme er pænt og hele tiden er aktivt ledende efter ny inspiration - deraf den store interesse for modeblogs, blandt andet. Vi VIL jo inspireres. Vi VIL jo overbevises om at denim-på-denim er hot, fordi det giver os lov til at føle os trendy og nyskabende imens det hele i virkeligheden er en stor kopimaskine. Tror det vigtigste er at man forholder sig en smule kritisk trods modehysteriet og lader en rød tråd følge én fra sæson til sæson. Bare for at tage et eksempel - jeg er ingen farveperson, og det ville være meget sært hvis jeg pludselig troppede op i den vildeste mix af pangfarver, hvis det pludselig blev hot. Man kan jo vælge de tendenser, man føler sig hjemme i og sørge for at give det et eget præg, i stedet for ukritisk at kaste sit elsk over alt, hvad der har gået på en catwalk. Så er man modelemming med personlighed, om ikke andet. :)

/Camilla

(Åhr en lang smøre jeg fik skrevet der, haha, gotta love søndage og at have tid til at overanalysere smådetaljer!)

nikoline sagde ...

Jeg synes det er et rigtig fint indlæg Kia. Jeg tror det er vigtigt at reflektere lidt over det, både i din rolle som meget populær blogger, men da bestemt også for os der læser din blog. Jeg har også taget mig selv i at købe en kjole, jeg faktisk slet ikke havde brug for, kun fordi jeg så den på en blog. Og det irriterer mig lidt, at jeg ikke bare er ligeglad -men det er jo umuligt. En ting kan jeg dog love, jeg hopper ikke i clogs til sommer :)

Når det kommer til det med at have sin egen stil, misunder jeg altså min mor. Hun køber kvalitet frem for kvantitet og har i dag fortalt mig hvor glad hun er for sin Ivan Grundahl jakke (og den har hun altså på 10. år). Så mon ikke man sporer sig mere og mere ind i takt med alderen?! Det vigtigste for mig er at man ikke blindt hopper i alt. Jeg har accepteret at jeg aldrig kommer til at kunne bære hotpants -men hatten af for dem der kan. Og tak for et dejligt indlæg der giver stof til eftertanke :)

Mie sagde ...

haha.. genialt indlæg Kia ;)

Anonym sagde ...

Hej Kia
Man skal nok i virkeligheden afholde sig fra at filosofere alt for meget over det med mode :0) Det kan virke lidt ligegyldigt i den "store sammenhæng" - men det er der jo på den anden side så meget der er :0)

kh line/endnu en modelemming i din slipstrøm

Anonym sagde ...

Haha, sjovt eksempel med leggings..

maja sagde ...

Super indlæg. Får en til at tænke meget. Jeg er en af de typer der craver diverse tendenser, måske skulle jeg overveje, om det er det jeg vil.
Kram.

Fie sagde ...

Jeg syntes simpelthen det er så rart, at der er nogen der skriver sådanne indlæg, og jeg elsker dit eksempel med "leggins". Jeg er en af dem, der virkelig ikke kan med denim, og jeg tror heller ikke jeg kommer til at holde af det, men lad os nu se, aldrig sige aldrig :)
Fed blog Kia!

Emilie sagde ...

årh jeg har det på samme måde kia :) til gengæld tror jeg ikke jeg lader mig "lokke" så let :p fx HADER jeg træsko tendensen , ligesom jeg ikke er til maxikjoler og denim on denim .. jeg elsker denim bare ikke med andet denim :)

Modedullen sagde ...

Interessant indlæg, Kia. Og til svaret på dit spørgsmål: Ja, vi er alle slaver af moden (for så vidt vi er nødt til at have tøj på hver dag, og tøjet i butikkerne er bestemt af tidens tendenser). Men nej, vi behøver ikke være uden kritisk sans (og det er de fleste nok heller ikke, for selv om man gerne vil følge alle tendenser, så sætter pengepungen for de fleste af os visse begrænsninger, så allerede der sker der en udvælgelse).

Stil er iøvrigt sjældent noget konstant - den er jo, som Sofie siger, altid under udvikling i takt med, at moden (teknikker, tendenser og styles i butikkerne) ændrer sig. Det handler mere om at følge sine lyster (til nogle tider er jeg totalt kjolepige, til andre jeans-pige fx) og finde en rød tråd, tror jeg. Men tro mig, det sker helt af sig selv, når man har set de samme tendenser et par gange - jeg falder fx igen og igen for de samme ting, hver gang de dukker op i moden. Men samtidig handler det også om fornyelse, og jeg har efterhånden lært, at mht mode er der ikke noget, der hedder aldrig. Man har et standpunkt til man tager et nyt - fx som med dine leggings (jeg har sagt det samme om haremsbukser, og alas - nu går jeg sgu i dem igen!). Ting kommer frem i ny former og stylet på nye måder, og så kan man jo godt revurdere tidligere holdninger. Mode handler også om at eksperimentere og udvikle sig.

Bliver vores behov for at klone os større af at der findes modeblogge? Tja, måske for nogle - ikke for mig. Men modeblogger-verden er på mange punkter en lille, meget indspist verden (også globalt set), hvor de samme ting går igen og igen. Der er vel nærmest en rituel dragt, der kendetegner os / en stor del af os som modebloggere og markerer vores tilhørsforhold, ganske som andre kulturelle grupper også markerer deres tilhørsforhold gennem deres tøj.

Mvh
Mette

Anna sagde ...

Hej kia
forstår fuldkommen hvad du mener, men Chanels "clogs" er jo ikke bare en "træsko", nej det er en fuld opgraderet version som nærmere minder om platform heels end træsko, på samme måde med denim on denim. Tendenserne kommer og går, skal man virkelig ikke følge dem fordi man mente at de ikke var så kønne sidste år. Får mig handler mode meget om at være speciel, men heller ikke så meget at det bliver for mærkeligt. En hver kan jo smide et par mærkelige klude over sig, men kan en hver finde en tendens og gøre den ens egen? Derfor er der stadig massere som skilder sig ud på en måde som er speciel men også tendens fyldt, hvis du forstår hvad jeg mener:)
kh Anna

Lions, Tigers and Fashion OH MY! sagde ...

YES, I say hot, check my denim on denim look out here:

http://www.lionstigersandfashionohmy.com/2010/03/blue-on-blue.html

Anonym sagde ...

´Spændende indlæg..

Vi bliver alle påduttet diverse trends, men jeg tror det er de færrester som køber noget de faktisk ikke kan lig, udenlukkende fordi det er populært.

Jeg eeeeeelsker denim og jeg har ønsket at gå i lyse skjorter i mange år og endelig så er de her!! Til gengæld har jeg fra start hadet maxikjoler, clogs, acne (de der populær høje sko, som aaallle savlede over) mange mange vagabond skoene osv. Så jeg går kun præcis i det jeg kan lig og for at ikke ligne andre har jeg altid mærkelige sokkker på eller en speciel neglelak.. for at peppe det hele op..

Anne sagde ...

JEG ELSKER DINE INDLÆG!!! really, jeg synes helt klart at du har fat i noget her.. jeg har også tænkt - clogs - come on manner!? :-)
men det handler vel i grunden om at sige fra, og gå ud fra sin egen stil, men det er jo nemt at blive 'påvirket'. Altså hvorfor gå med clogs og denim og denim hvis man i grunden synes at det er grimt.. sæt grænser! Altså jeg synes da at når jeg læser alle de forskellige modeblogs, inklusive din, så bliver jeg da mega inspireret. Men bare fordi jeg ser et tilfældig billede af clogs eller den her denim on denim trend så løber jeg ikke ud at køber det. Jeg tænker nok over det.
Og dine indlæg synes jeg virkelig er helt geniale - ros til dig! :)

Kia sagde ...

Tak for jeres tilbagemeldinger! :)

Altid sjovt at læse hvordan andre forholder sig til det der modeslaveri-noget, jeg ofte føler jeg er præget af.

God mandag,
Kia.

Stine sagde ...

JA!!! Hvor er det dog skønt at en modeblogger endelig selv indser, at det lige præcis er konsekvensen af blandt andet modeblogs. For et par år siden var der fx ingen, der kendte Alexander Wang, men takket være de store (og sidenhen ALLE) modeblogs (og magasiner selvfølgelig også) er det i dag langt de færreste, der ikke kender til ham, og folk smider med glæde 800 kroner efter en hvid/sort jersey tanktop, bare den har hans navn i nakken, fordi (de store?) modeblogs "dikterer" det. Og går man rundt inde i byen klæder langt de fleste piger mellem 14 og 25 (generalisering, I know) iført læderjakker/herreblazere, maxikjoler (de modige af dem), afklippede "rå" shorts, oversized tees, Docs, sølvsmykker, you name it - og allerhelst vintage for hvis der er noget, der er et plusord i modeverdenen er det hvis tøj/tilbehør er vintage, igen takket være modeblogs (er min mening - er klar over det igen er en generalisering).

Dette er på ingen måde ment som kritik af din blog, sådan må du ikke opfatte det, indlægget gav mig bare anledning til i en ordentlig sammenhæng at komme ud med at jeg synes det er så forfærdelig ærgeligt at modeblog-eksplosionen har haft en sådan konsekvens for unge piger/kvinders stil, for for mig at se er der ikke med modebevidsthed over at klæde sig i det samme som alle andre, fordi modeblogs'ne "siger man skal".

God mandag til alle :)

P.S. FEDT at du skriver sådan et indlæg, forhåbentlig kan det være med at sætte gang i en debat og forhåbentlig skubbe mange modeblogs i en retning hvor man begynder at skrive om mode og individuel stil i stedet for bare at skrive om det alle de har på og de gældende tendenser

Anonym sagde ...

Jeg hader personligt selv clogs- og maxi-trenden - no offense!! Men Denim på Denim er hot, hot, HOT :D

Kia sagde ...

Jeg tager skam ikke noget personligt. Smag er jo forskellig.

:)

Kia.

Malene-Liv sagde ...

Kan godt forstå din tankegang - og nogle gange kan det da også føles helt fjollet og ligegyldigt når man rigtig har gjort sig smart og så alligvel ligner veninden i alle de nyeste trends.
Men samtidig er der ingen af de trends du nævner (denim on denim, clogs og maxikjoler) jeg bryder mig om. Så derfor synes jeg det er okay at bruge de trends man kan lide, så længe man er tro mod sin egen stil!

Tina sagde ...

Hejsa Kia

Hvor er det dejligt, at vi på FashioNest har startet sådan en dejlig debat om denim! :-) Det er skønt at se, at vi med vores nye kategori Tænketank kan inspirere til reflektioner! Hav en skøn aften.

Tina