19. september 2010

"Jag går inte upp ur sängen för mindre än 10 000 spänn."

Photobucket

(Header lånt fra stureplan.se/bloggar/michaela)

I dag er der svensk riksdagsvalg. Jeg interesserer mig generelt for politik og har en naturlig interesse i, at følge med i hvad der sker omkring mig. Må dog nok indrømme at det svenske valg ikke har haft den store interesse før nu, for dette år er der sket en del meget interessante ting; Først og fremmest er der mulighed for at Sverige kan få deres første kvindelige statsminister. Det er i sig selv spændende! Den anden ting er, at Sverigesdemokraterne har skabt så meget debat og skandale i Sverige (bl.a. med meget indvandrerfjendske valgvideoer) og det er faktisk lidt ligesom at følge en vild sæbeopera - Senest er et medlem af Sverigesdemokraterne angiveligt blevet overfaldet i sit hjem og har fået skåret et hagekors i panden. Retslæger konkluderede imidlertid at manden har påført sig selv skaden! Sindssygt at sådan en mand stiller op til et valg?! Han må da være psykisk syg? Læs mere om det HER!

Nu til den sag, der har interesseret mig mest under det svenske valg! Det er nemlig en sag om store svenske bloggere, heriblandt en del modebloggere og det politiske parti Moderaterna. Jeg læste om sagen ovre hos Anne V (total meget credit til hende for at skrive om et sådan emne og inspirere mig til dette indlæg!). Siden har jeg prøvet at finde hoved og hale i sagen - Kort og godt handler det om at bl.a. modebloggerne Michaela Forni og Petra Tungården pludselig har omtalt Moderaterna meget positivt og kastet en del valgfilm på deres blogge, fordi de "synes at de var åhhhh så fine". Det kom der interessante diskussioner ud af på deres blogge og begge piger endte med at være meget begejstrede for Moderaterna og offentliggjorde at de ville stemme på dem. Mange stillede undervejs spørgsmålstegn ved pigernes oprigtighed og viden om partiet og pludselig kom der en artikel, der anklagede Moderaterna for at betale en række bloggere (både modebloggere og andre bloggere) hele 10.000kr, for at være ambassadører for partiet. UPS! Ideen om, at være ambassadør for et politisk parti under en valgkamp, kan jeg godt følge - Især for at få fat i en målgruppe, der traditionelt set ikke er så politisk interesserede. Problemet for mig at se, er at pigerne både skjuler at de fungerer som ambassadører for partiet OG skjuler at det er et professionelt samarbejde (at de får penge for det). Havde de været åbne om det fra starten og lagt kortene på bordet var der ingen problemer.. Heller ikke med troværdigheden. Men nu er der altså et par svenske piger, der i mine øjne, har et alvorligt problem med troværdigheden overfor deres læsere. Efter megen debat og mange ubesvarede spørgsmål i pigernes kommentarfelter, er alt der minder om politik, nu fjernet fra begge blogge. På twitter afsluttede Michaela Forni sagen med at skrive: "Jag går inte upp ur sängen för mindre än 10 000 spänn.".. Jeg ved ikke om det er et forsøg på at distancere sig fra sagen på en lidt humoristisk måde eller om hun vil provokerere yderligere. Øv, hvis hun nu bare havde været åben om det professionelle samarbejde, så havde det tweet sgu været sjovt! :) Det minder lidt om dengang modellen Linda Evangelista udtalte: "We don't wake up for less than $10,000 a day".

Hvad siger I til professionelle (betalte) samarbejder mellem f.eks politiske partier/tøjfirmaer og bloggere? Har Micheala Forni solgt ud? Og skal bloggere ikke gå op i en sag for mindre end 10.000 spänn?! :) Læs mere ovre hos Anne V lige HER!

14 kommentarer:

Lise sagde ...

Jeg kan ikke rigtig se hvad politik laver på en modeblog? Nå, men jeg synes generelt at det er mærkeligt når bloggere lader firmaer reklamere på deres blog når det egentlig ikke er noget han/hun er interesseret i. Det virker uægte, så hvis bloggeren tager sig selv og sine læsere alvorligt så kommer irrelevant information ikke på bloggen. Bum.
Om man tager penge for det er jeg temmelig ligeglad med. Så skal der bare være åbenhed omkring det.

Isabella sagde ...

Synes det er rigtig ærgeligt med den slags skjult reklame, så forsvinder den private og personlige blogs charme altså!
Håber virkelig ikke udviklingen er sådan at blogs bare bliver reklamesøjler, men at læserne kan se forskel på de kommercielle og de troværdige blogs og det derfor kun er de ægte der overlever.

En af grundene til at jeg læser din blog er da også at du virker reel og ærlig (hvad ved jeg, men håber jeg da) :) Din udtalelse i urban om at den troværdighed var mere værd end reklamepenge var i hvert fald god (mener det var noget i den stil).

Derudover er jeg personligt meget politisk interesseret og forstår slet ikke hvordan man kan lade sig sælge på den måde?

Sacha sagde ...

Så kan jeg ikke lade være med drillende at spørge om det havde været anderledes, hvis det var socialdemokraterne der havde lavet tricket?
;)


Hvis de havde sympati for de borgerlige i forvejen, så ser jeg ingen problemer i det at de kommer ud af busken og skriver om det.
For jeg kunne ikke forestille mig, at en socialist ville tage imod et tilbud om, at skrive positivt om borgerlige holdninger.

Det eneste man kan diskutere her, er pengene, men igen så kan man diskutere alt hvor der er penge og politik indblandet inkl. fagbevægelsens pengekasse hvilket der var fremme under kommunalvalget for et år siden.
Ikke at en forkert ting gør en anden rigtig.

Men så er politik ikke så meget anderledes end så meget andet, det er ens egen samvittighed og spejlbillede man skal kunne samarbejde med efterfølgende.

The Princess Wishlist sagde ...

Øhm...Linda Evangelista sagde "I won´t get out of bed for less than §10.000 ".

:)

Anonym sagde ...

Fedt indlæg!
Hvad er der sket med Sverige? De der videoer er jo helt... i'm speechless.
Jeg synes ellers at Sverige var lidt de "fornuftige" her i Skandinavien, de var ikke lige så ekstreme som vi fx har tendens til at være herhjemme med DF.

Nå, til sagen. Jeg synes, det er så ærgerligt at sælge ud - er i tvivl om de overhovedet interesserer sig for politik? Desuden synes jeg også det er lidt lavt af partierne at hjernevaske en naiv/uvidende målgruppe.

Kia sagde ...

Ang. Linda Evangelista-quote - Jeg er flere steder stødt på, at det ofte er blevet misforstået og hun rent faktisk udtalte det, som jeg skriver, i Vogue.. http://www.forbes.com/2007/07/19/models-media-bundchen-biz-media-cz_kb_0716topmodels.html

:)

Simone sagde ...

Jeg kan 100% følge dig i, at det ville have været helt ok, hvis bare de havde været åbne om det, for som du siger, så ville det nok have fået en ellers uset målgruppe til at stemme... Jeg synes også det er helt fair, at de modtager penge for det, lige så vel som, hvis bloggere modtager penge fra firmaer osv... Men ja det er nu en ganske interessant måde, at svenskere benytter blogs på - Det er jo så meget vildere end i DK!!

Hav en super aften

/Simone

The Princess Wishlist sagde ...

Guuud ja! My bad! :)

Anonym sagde ...

Nu skriver de bare en blog, de er ikke ude og redde verden, så kan ikke rigtig blive oprørt over dette "stunt".
Hader altid de her debatter, de forudsætter nemlig altid at læserne er hjerneløse droner der bare labber alt i sig uden kritisk sans eller egen mening. Og det er altså ret fornærmende.


Ja det ville have været fint hvis de skrev, at deres begejstring delvis skyldes 10,000 svk. men nu er ens politiske orintering privat, så for min skyld kan de skrive hvad de vil.

Fordi nogen fremmede mennesker på en blog, vælger at støtte et bestemt parti, tror jeg godt læserne er i stand til, at selv vælge hvad de vil støtte. Uanset hvor mange penge bloggerne får smidt i ryggen.
Når du anmelder et produkt herinde, er det jo også op til folk om de vil gå ud og købe det bagefter.

Så det jeg prøver at sige er: tag hvad I kan få, produkter, reklame, penge. I skal jo også få lidt ud af det. Hell, jeg havde sgu også sagt pænt ja tak til 10.000 kr:-D

/Lina

Cecilie sagde ...

Du er så velformuleret og interessant :) Tak for et spændende indlæg!!

Simone sagde ...

Jeg kan ikke se hvad politiske indlæg laver på en modeblog, medmindre bloggeren rent faktisk går op i politik. Desuden synes jeg det er forkert, at de ikke har skrevet noget om at de er blevet betalt for det.
Jeg synes at det er helt okay, hvis bloggere reklamere via indlæg - bare det er et produkt de kan stå inde form og at de skriver at der er tale om et betalt indlæg. Ligesom jeg synes bloggere altid skal huske at fortælle, når ting de modtager er gaver.
Heldigvis synes jeg din blog, følger alle de ting jeg synes en blog skal (:

Kia sagde ...

Ja, jeg er med på at vi bare er modebloggere. Men jeg synes altså at vi har et ansvar for ikke at vildlede vores læsere - og det gør man altså hvis man ikke er åben om professionelle samarbejder.

:)

Kia.

Monkally sagde ...

Jeg selv blogger nogle gange om politik, men på en modeblog synes jeg ikke, at det bør høre hjemme. Jeg mener, skal det ikke handle om mode i stedet for noget al ment og ret seriøst?

Miss Jeanett sagde ...

@ Sacha
Men problemet her er jo, at hvis de to bloggere her havde været danskere på danske blogs, så er det faktisk ulovligt det de gør. De skal oplyse, at de har fået penge for at reklamere for noget ifl loven i DK. Jeg ved dog ikke det fungerer på samme måde i Sverige.

Og lige indskudt - der er mange steder man kan angribe, hvis man skal angribe penge og politik. Der er jo også bankernes kæmpe valgtilskud til Venstres valgkampe (især Danske Bank). Og samme bank har bla. modtaget mange millioner af skattekroner i form af bankpakken. Jeg siger ikke, at der er sket noget fy-fy der. Men sådan generelt kan man godt sætte spørgsmål ved situationer som den (og sikkert også på den anden fløj).