18. september 2010

Om at tage billeder af sig selv i undertøj.

Photobucket

(Collage via vg.no)

Den norske TV-vært Helle Vaagland lagde forleden et billede af sig selv i undertøj på twitter. Hendes billede er en direkte reaktion på flere kendte kvinders twitpics af deres forfærdeligt perfekte kroppe. Senest har man kunne se Demi Moore og en norsk kunstner blære sig med deres trænede kroppe. Det var vist den norske kunstner Marianne Aulie, som Helle Vaagland langede mest ud efter. På twitter skrev hun: "Bare for å teste om jeg føler meg som en sterk og selvstendig kvinne når jeg tar bilde av meg selv i undertøyet på". I Norge har man i de sidste dage hyldet Helle Vaaglund, for at skabe debat om kropsidealerne.

Personligt synes jeg, at det er forfriskende at se en ægte kvindekrop i medierne! Der har jo været meget snak om, at forsider med almindelige piger sælger dårligere og at folk ikke gider at se på almindelige kvinder i modebilledet. Jeg tror, at det er fordi mange forbrugere er en del af en generation, som er vokset op med tynde modeller overalt i mediebilledet - er overbevist om at vores hjerner, ubevidst, synes at tyndere slanke kroppe er pænere end normale kroppe i modebilledet. Hvor sygt er det lige?! Anyways, det er en nødvendig debat - Jeg har taget den før. Ville egentlig bare vise jer billedet og sige hurra for Helle! (At hun så åbenbart har et kommende show under opsejling og lige skulle bruge noget god PR, er vist en anden side af sagen.. :))

Hvad siger du til det? Er Helles tweetpic nødvendigt for debatten om kropsidealer? Er det forfriskende at se en normal kvinde i medierne eller gider du ikke glo på hende?

Læs i øvrigt mere HER og HER!

34 kommentarer:

Katrine sagde ...

Lidt ala Anne Grethe Bjarup Riis..
Synes det er ret sejt gjort :)

Nina Kristine sagde ...

Hvor er hun bare sindssygt sej og ikke mindst sindssygt modig!! Jeg synes virkelig hun fortjener respekt for at sætte fokus på emnet og tilmed gøre det med sin egen værdighed som indsats.

Modeverdens idealer er helt ude i hampen og vi er jo stort set ingen der kan leve op til dem. Jeg tror delvist grunden til, at modeblade med almindelige mennesker ikke sælger lige så godt, er fordi vi køber en drøm, når vi køber modeblade. Drømmen om selv at blive som de smukke tynde modeller. Hvis vi har en almindelig kvinde på forsiden, vil vi jo allerede have opnået drømmen og så er der ingen grund til at købe bladet. Alt dette mener jeg, ligger i underbevidstheden og at vi selv er med til at skabe de idealer, vi senere bliver nedtrykte af.

Nina.

Frida sagde ...

Jeg tror, disse billeder er noget, vi, som en generation, har brug for at se. Vi er, som du siger blevet opfostret med at skævt billede af den "rigtige" kvinde-krop. Og jeg er personligt glad for, at der er nogen, der tager kampen op !

www.10diamonds.blogspot.com

Camilla sagde ...

Hej Kia.
Det der blir jeg sq nødt til lige at kommentere på. Jeg er tynd, og har været det hele mit liv. Men fordi jeg er tynd, er jeg så ikke en normal kvinde? Er min krop ikke ægte? Hvad er almindeligt?
Og nej, vil bestemt ikke lange ud efter dig, for Dove har sagt det samme i reklamerne ;) Det er altid godt med en lille debat :)

maiken sagde ...

Jeg synes det er skide godt af hende! Jeg mener der skal vises en krop der er som den rigtige er, og det er meget modig af hende. Jeg håber unge og ældre kvinder ser at man sagtens kan være dejlig og perfekt, man behøver ikke at ligne et anoreksi offer.

Jeg håber der er flere kvinder der gør det :-D

Anne sagde ...

Jeg er helt enig med dig! Jeg kan nogle gange blive helt forarget over, hvordan jeg kan være så utilfreds med mig selv og min krop. Jeg har - sådan helt objektivt set - en tynd og ganske pæn krop (vejer omkring 50 kg), som jeg er sikker på, at mange gerne ville bytte deres for. Men jeg er hverken høj eller langlemmet, så tøj ser på ingen måde ud på mig, som det gør på modellerne. Det har faktisk taget mig virkelig lang tid at erkende, at jeg bare ikke kan få det der hulbrystede, drengede look, men ser lidt mere timeglas-agtig ud. Selvom jeg ikke engang har særlig mange former. Og det er frygteligt at tænke på, hvordan andre med lidt mere sul på sidebenene så må have det.
Så selvom det mere kurvede udseendes fremgang i medierne virker lidt forceret, så synes jeg, det er en velkommen forandring. Ikke for at hylde kurverne til fordel for manglen på samme - det er der jo heller ingen mening i - men for at skabe et mere varieret ideal. At der altid vil være et ideal kommer man jo nok ikke udenom.

Mathilde Johanne Kristiansen sagde ...

Det er da ihvertfald en radikal reaktion. Jeg kan faktisk ikke som sådan finde ud af hvad jeg synes om det. Måske nok noget der har at gøre med at vi er så vante til at se perfekte kroppe, at vi tit ikke tænker så meget over det?
Men det er nu meget nice lavet alligevel :)

www.lbfrommypointofview.blogspot.com

Sofie sagde ...

Det er pissegodt.
Jeg er all in for at modeller skal være tøjstativer, og derfor tynde, og at der skal være plads til alle og hvis man synes det er pænt at ligne en 15-årig så værs'go.
Men jeg nægter at tro på at der er SUNDT for samfundet. Hvor mange kvinder ser sådan ud? De fleste kvinder/piger har skæve bryster, en mavedelle eller topmave i varierende størrelse, en lidt for bred eller lidt for rund numse eller arme der blafrer.
Jeg har idræt med to andre klasser og ser derfor hver torsdag ret mange piger nøgne, og jeg kan sgu godt afsløre at 99% har "objektive skønhedsfejl", men de er fandeme flotte, lækre og helt fantastiske alligevel :)

Det er forfriskende med en som Helle Vaaglund, og jeg synes faktisk hun er ret babe anyways.

Godt med debat, Kia.

Amalie sagde ...

JA!, GU er det forfriskende. Er så træt af at se perfekte kroppe i medierne, sådan er virkeligheden jo ikke! Jeg tør vædde med at hende Helle, har det lidt federe end alle de tynde modeller - hun kan da det mindste spise hvad hun vil. Way to go Helle!

Fru Buur Bækgaard sagde ...

Jeg synes det er et sjovt billede, et modigt billede og en meget sej måde at sætte fokus på en interessant debat.

Men jeg synes måske du skal passe lidt på med, at stille det op som tynde/slanke kroppe og normale kroppe.
Er man nu ikke længere normal, fordi man ikke har spist for mange kager, er heldig fra naturens side eller bare enormt godt kan lide at dyrke (træne) sin krop?

Indrømmet, jeg vil da helst se på en velformet, veltrænet, velholdt kvindekrop frem for hende her Helle-udgaven. Forstå mig ret, jeg synes hun er charmerende og dejlig - men for mig er hun altså ikke et skønhedsideal (Demi Moore er det så heller ikke...)og det er det det hele handler om for mig.

Dermed ikke sagt at jeg hylder underernæring, tværtimod. Men det synes jeg umiddelbart også er en anden diskussion.

Anonym sagde ...

Jeg synes hun er sindsyg sej!!!!! Tænk at vare så tryg ved sin krop. Jeg synes hun er SMUK. Færdig bum.

Mads sagde ...

Jeg elsker hende virkelig for at gøre det her! Det er forfriskende.

I øvrigt: Hvorfor ligger en kunstner overhovedet billeder ud af sig selv ud på nettet på den måde? Som kunstner fremviser man jo allerede ens følelsesregister og holdninger gennem ens arbejde - (hvis man er god)! Ergo er der altså ingen grund til yderligere eksponering. Men det må hun vel selv om. Jeg er glad for, at der er nogen, der gør lidt grin med hende.

Sophie sagde ...

Jeg synes, det er super friskt, at hende Helle der ligger sådanne billeder ud!
Nu er jeg selv en, som har meget svært ved at tage på, og folk tænker ikke over at "Ej, hvor er du tynd!" i princippet er det samme som "Ej, hvor er du tyk!". Personligt tager jeg det ikke så tungt, men jeg vil bare sige, at tynde mennesker ikke er små anoreksibørn, men mennesker som også kan have kropkomplekser osv.

Thea sagde ...

Jeg synes det er et rigtig godt indlæg, og det er en debat der altid er værd at tage op. Men jeg er nødt til at kommentere din brug af ordet "normal" og "ægte" :) Jeg er helt klar over hvad du mener når du siger en normal eller en ægte kvindekrop i denne sammenhæng, og ikke mener noget ondt med det, men jeg synes det lyder forkert at bruge normal på den måde. Så bliver det jo lige pludselig gennemsnitsvægten der rakker ned på tynde piger, og prøver at påtvinge et nyt kropsideal, og så er vi jo lige vidt ;) Jeg synes hellere at alle kropstyper burde være repræsenteret i modeverden (i en perfekt verden), da der jo ikke kan være nogen kropstype der er mere "ægte" end andre.

Nina sagde ...

Jeg synes bestemt, at man har behov for dette billede af Helle før folk vågner op. OG jeg kunne ikke være mere enig, det er åndssvagt. Modeller er jo en slags 'freaks of nature' med alt for lange ben og anderledes træk.
Men vi hylder det gerne, og det mest komiske er, at det jo startede fordi, at designerne skulle bruge mindre stof på de tynde modeller = biligere.

Jeg synes det er fantastisk med sådan et billede af Helle!

- Jeg går i 3.g - og så sent som i går sad 3 piger (TYNDE), og mente, at en pige på cirka Helles størrelse var enormt fed. Det gjorde mig trist.

Sacha sagde ...

Jeg synes det er genialt, især at hun står med strømpebukserne nede om knæene.

Men jeg ville selv være betænkelig ved at smide billeder af mig selv i undertøj eller badetøj på internettet.

Men jeg er på ingen måde flov over min krop, bevares jeg vejer omkring 15kg for meget og har lidt håndtag hist og her.
Men da jeg forleden stod i en H&M og stod bag en ellers utrolig slank (teenage)pige, sandsynligvis en str. 36, men med tydelig topmave.
Det gav mig et selvtillidsboost, for selv ellers helt slanke piger kan sagtens have lidt udbulinger hist og pist.

Nå ja, så kan jeg godt lide mine strækmærker jeg har rundt om på kroppen der har fulgt mig siden jeg var 18 (dvs. 10 år nu).

Det handler om at finde noget ved ens krop man synes er fantastisk også på de dage hvor man føler sig som en flødebolle og prøverumsbelysningen lægger 100kg til.

:)

Asha sagde ...

du har ret i meget af det du siger, men stejler lidt, når du skriver almindelige kroppe og ægte kroppe. Kurvede kroppe er da ikke mere ægte eller almindelige end tynde?
Jeg synes dog at det sympatisk, når mediebillede i højere portrætterer den mangfoldighed af kroppe som findes.

Anonym sagde ...

Hej Kia,

Jeg synes jo, at det er dejligt når sådan en som Helle Vaagland lægger sådan et billede ud, og skriver den billedtekst. Hun ser tydeligvis ud til at ha' det sjovt, og det virker til, at hun er tilfreds med sin krop. Dejligt!

Samtidig synes jeg også, at det er vigtig at se alle størrelser i modeverdenen. Dermed ikke sagt, at det skal showcases på ekstreme måder, men det er vigtigt at vise, at alle er smukke.

Nu er jeg selv på den lidt tungere side, og jeg er helt klart bevidst om, at noget tøj klæ'r mine skinny veninder bedre end det klæ'r mig - og omvendt!
Men jeg har det sjovt med mode - det er skægt! Og jeg synes ikke, at det hele skal handle om, hvordan man ser ud, men hvordan man har det! Hvis en modetrend får en til at føle sig som en 2m. høj superkvinde - så skal man bare go for it!

Kliché pointen er bare, der skal være plads til os alle, og når sådan en som Helle Vaagland lægger et billede af sig selv ud i undertøj - ja, så viser hun, at det er der også..

Sofie B sagde ...

Genialt med strømpebukserne nede om knæene! Haha..

Interessant og tiltrængt debat.. men en ændring af kvindeidealet er utopi tror jeg.. Ihverfald for kvinders vedkommende.. Mændene er efterhånden godt på vej - eller har de nogensinde haft de samme idealer til kvinde som vi selv har?
Men når alt kommer til alt handler det vel om at føle sig godt tilpas.. Tynd eller erotisk buttet. Så er man vel også ligeglad med hvad andre tænker.. Eller hvad?
Bortset fra det synes jeg at Nina Kristines måde at se det på er tankevækkende og er egentlig ret enig i det, uden jeg selv vidste det ;) Men det er godt nok skræmmende at vi er så hårde ved os selv!

sofie madsen sagde ...

ej hvor er det fedt gjort!

Anonym sagde ...

Fantastisk billede - intet mindre!!! Så debatten mellem Helle og den norske kunstner som du linkede til. Kunstneren holder fast i, at man skal være stolt af sin krop, vise sig som en stærk kvinde og at nøgenhed er naturligt. Hun synes det er en del af hendes kunst at vise sig nøgen.
Jeg synes hendes billede til forveksling ligner hvad man finder på Arto. Hun poserer og laver lidt trutmund. Hvordan kan det være kunst?? For mig har det absolut ingen "kant" og hun løber absolut ingen risiko, da hun er slank og superlækker - hvorimod Helles billede fremprovokerer en reaktion. Det er da langt tættere på kunst.
Alletiders emne som også ind i mellem må finde vej til en modeblog...

Nina sagde ...

Jeg kunne lide Demi Moore, lige indtil jeg så der der Arto-billede! ØV hvor vammelt

Kia sagde ...

Hej piger,

I forstår vel hvad jeg mener med normal krop? Altså jeg mener bare at "kvinden på gaden", ser ud som Helle og ikke Demi..
Ved godt at der findes mange slanke piger også og at det også er normalt.. :)

Men ja, lad os hellere embrace et mere mangfoldigt kvindeideal! Den er jeg med på!

:)

Kia.

Anonym sagde ...

Det kan være det er forfriskende, men jeg gider altså ik se på hende, eller andre kvinder der ser sådan ud. Det er smukt og sundt at være naturlig tynd, det er det man skal se i medierne, det er smukkere end en dellet mave..

Anna-Sofie sagde ...

Hvor er det dejligt at både se og høre den diskussion blive taget op! Jeg er død-træt af alle de, undskyld udtrykket 'skinny bitches' der hærger medierne. Selv er jeg ikke lige frem en størrelse extra small (... og der er ingenting i vejen med størrelse, hvis man er det) men jeg synes nu alligevel det er rart, når der bliver gjort lidt fokus på, at fyldige kvinder også kan være lækre og sexede! Flere former og færre billeder af tynde modeller/skuespillere i undertøj, tak :)

Anonym sagde ...

hvordan synes du at du selv bidrager til det tynde ''ideal''? (dette skal ikke tages som negativ kritik, synes din blog er fantastisk)

Anonym sagde ...

Jeg gider hverken se hende eller tynde modeller i undertøj. Det lyder snerpet, men jeg synes, de skal have tøj på. Jeg er ret ligeglad med hvordan deres kroppe ser ud - det eneste jeg er interesseret i er hvordan de ser ud med tøj på. Så er jeg ligeglad med om hun har en bmi på 22 eller 17.

Anonym sagde ...

PS: grunden til at jeg synes, de skal have tøj på er, at når de er halvnøgne er det stort set bare et udtryk for attentionwhoring og selviscenesættelse - og DET er jeg i mod, - det gælder alle størrelser.

Astrid Mie Majgaard sagde ...

Måske debatten ikke skal handle om almindelig vs. uopnåelig. Måske skal det hellere handle om, at folk ikke lægger undertøjsbilleder ud på fx. twitter. For hvad er det for en trend at mennekser skal være nøgne for at få opmærksomhed? eller rettere sagt, hvorfor giver vi de "lækre" nøgen så meget opmærksomhed, istedet for nogen der siger noget klogt, eller har et budskab.

Anonym sagde ...

Jeg synes det er vildt coolt! (og at saken kommer ut av lille Norge... det skjer godt nok ikke ofte her oppe!)
Også synes jeg at Helle ser ut til å ha det mye bedre med seg selv, enn Marianne Aulie. Se bare hvem som smiler og hvem som suger kindene inn. Og for meg er det nesten viktigere, at personen ser ut til å være fornøyd! Uansett om man veier 50 kg eller 90!

Simone sagde ...

Hvor er hun bare sej! Turde at stille sig op, og tage et billede i undertøj på trods af man ikke har en modelkrop. Og hun ser jo fantastisk ud - helt naturlig og rigtig glad. Jeg synes virkelig der skulle være flere, der turde viser deres krop frem - også selvom de ikke har modelkroppen. For det er da lige så flot, at have en helt naturlig kvindekrop (:

Anonym sagde ...

Hæ, hæ she made my day. For det første fordi det er morsomt, smilet posituren, det hele og for det andet fordi jeg tænkte, nå der er andre med lidt (faktisk lidt flere)deller på maven end mig selv. :-)ja, ja typisk kvinder, jeg ved det.
Jeg var for nylig inde og kigge i Company's på Strøget og må indrømme, at jeg synes det var lidt sygt, at der lå rigtig mange jeans og bukser med samme livvidde som min ni-årige søns bukser og han er på ingen måde tyk. Det samme skete, da jeg for nogle uger siden læste artiklen "Er stor det nye smuk?" i Alt for Damerne om bl.a. Modellen Lara Stone, som bruger str. 4 (34) og derfor bliver betragtet som en skal vi sige fyldig model i forhold til de almindelige modeller, som bruger str. 0 eller 2!!! Jeg kender ihvertfald ingen mennesker ude i det virkelige liv, der kan passe så små str. Jeg har selv været en str. 34/36, og følte mig ALT, ALT for tynd.
Når det er sagt mener eg dog også at det normale har vide grænser og at vi skal favne mangfoldigheden. I stedet for vægt synes jeg man skal slå et slag for sundheden, man kan nemlig sagtens være buttet og sund og slank og usund. Jeg synes f.eks. det er rigtig kedeligt at mange teen-age piger har både mave og bildæk selvom de ellers ikke er overvægtige.

Lasse sagde ...

Det er virkelig fedt at Helle er så sikker på sig selv og sin krop at hun tør lægge sådan et billede ud - som det også er blevet sagt tager hun en langt større 'chance' end Marianne og Demi.

Men vi kan vel godt blive enige om at Helle ikke har en pæn krop? (Og fred være med det!) Men der skal vel være plads til både de slanke og de overvægtige. Jeg synes ikke man kan kalde hverken Demis eller Helles kroppe for 'ægte'. Jeg ved i det hele taget ikke, hvad den 'ægte' krop skulle være. Kroppe er bare forskellige.

Det er lidt ligesom når mænds koner siger at deres (noget overvægtige) mand er en 'rigtig mand' fordi han bruger størrelse XXL.

Der skal være plads til alle størrelser og former, men jeg kan sådan set godt forstå at diverse modehuse og -blade vælger de tynde modeller, for det er i sidste ende dem, der viser tøjet pænest frem (selvom det selvfølgelig er en smagssag)

Vinni sagde ...

Hurra! Godt du spreder det budskab...